Een klysma is het inbrengen van een vloeistof in de darmen via de anus. Dit noem je ook wel een darmspoeling. De vloeistof wordt er weer uitgewerkt doordat de darmen, door hun peristaltiek (het reflexmatig samentrekken van spieren in de darmwand), extra in beweging komen. Een klysmaset bestaat uit een canule die in de anus dient te worden ingebracht, met daaraan vast een zak of een maatkan. Vlak vóór de canule zit een kraantje, waarmee de vloeistofstroom geregeld maar ook afgesloten kan worden.

Hoe werkt een klysma?

Klysma zittendWanneer de zak of maatkan op een hoger niveau staat of hangt dan de inloop in de anus, zal de vloeistof door de zogenaamde capillaire werking de anus inlopen. Er zijn verschillende canules verkrijgbaar: hard, flexibel, kort of lang. Welke canule je kiest is afhankelijk van de manier waarop je je darmspoeling wilt uitvoeren en waar je je het prettigst bij voelt. De vloeistof die in een klysma gebruikt wordt is over het algemeen gewoon water, maar ook andere vloeistoffen zijn mogelijk.

Wat is het nut van een klysma?

Een klysma gebruik je om je darmen te spoelen in het kader van een detox van je lichaam. Maar je kunt een klysma ook gebruiken om vastzittende ontlasting los te krijgen. Klysma’s worden ook gegeven om de darmen te legen vlak voor een operatie.  Een klysma kan het best liggend worden ontvangen, maar zonder ervaring kun je het beste zittend op het toilet beginnen.

 

Hoe ziet de darm eruit?

Voor een optimaal resultaat van een darmspoeling is het nodig enige informatie te geven over hoe onze dikke darm loopt. De dikke darm heeft de vorm van een hoefijzer met de open kant naar beneden.

Wanneer we er water in laten lopen, vult zich eerst het linkeruiteinde. Door rustig te ademen stroomt vervolgens ook het dwarsgedeelte vol, die onder de maag en lever loopt.

Wat gebeurt er met de darm als we een klysma doen?

Als je op de rechterzij gaan liggen, zoekt het water zijn weg naar de rechterbocht in de dikke darm. Ga je nu voorzichtig staan, dan zakt het water naar het rechteruiteinde. Het loopt dan in de blindedarm en stopt daar, omdat er tussen de dikke en de dunne darm een klep zit die slechts naar een kant open kan.

Het is de bedoeling dat het water dat je door de darm hebt geleid, het lichaam weer verlaat. Daarbij neemt het water zoveel mogelijk rommel mee, zoals; ontlastingstenen, galproppen, ontlasting en ook afvalproducten uit het bloed. De darmperistaltiek en zwaartekracht helpen hierbij. Ontlastingstenen zijn ‘versteende aankoeksels’ (faecolithen genoemd) aan de darmwand, die daar vaak langdurig (maanden of jaren) hebben vastgezeten. Het warme water en een betere doorbloeding van de darm kunnen de ontlastingstenen losweken en naar buiten laten spoelen.

De hele darm heeft een oppervlakte van een voetbalveld, dat via vele bloedvaatjes voedingsstoffen opneemt en afgeeft aan het bloed. Wanneer in het bloed veel gifstoffen zijn opgelost dan kun je ziek worden. Echter, een darmspoeling kan je helpen. Het bloed kan deze stoffen nu heel goed kwijt in het water dat we met het klysma  toegediend.

Dit is duidelijk te merken wanneer bovengenoemde ontlastingstenen, ontlasting en gifstoffen naar buiten komen. Alleen al aan de geur kun je merken dat er meer naar buiten komt dan de ontlasting die je gewend bent. Het gebruik van een geurkaars of wierook helpt om het spoelen als iets spiritueels of als ontspannend te ervaren, waarbij je tegelijkertijd de geuren uit je darm maskeert.

Wat is darmflora?

Met darmflora wordt het geheel aan bacteriën in ons maag-darmstelsel bedoeld. Een belangrijke functie van de darmflora is het afbreken van stoffen die niet door ons eigen systeem kunnen worden afgebroken, bijvoorbeeld kraakbeen en voedingsvezels. Voor een goede gezondheid is het dus noodzakelijk dat we een gezonde darmflora hebben.

Een slechte werking van de maag geeft stoornissen in de darmflora.

De darmflora wordt verstoord door:

  • stress
  • medicatie zoals antibiotica, cortisone, pesticiden (dus fruit schillen!)
  • laxeermiddelen, wanneer je dit regelmatig gebruikt
  • kleur-, geur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen
  • zware metalen als lood (zit in leidingwater)
  • darminfecties door bacteriën en schimmels: clostridium, salmonella
  • te snel, te veel en te laat eten

Ook medicijnen tegen maagzuur kunnen de darmflora veranderen. Antibiotica doden naast de slechte bacteriën, ook de goede bacteriën van onze darmflora.  Bij langdurig gebruik ervan raakt dus de darmflora flink verstoord en krijgen slechte bacteriën meer kans ons ziek te maken.

De volgende stoffen zijn een slechte voeding voor de goede darmflora terwijl ze wel de gistings- en rottingsbacteriën en schimmels voeden:

  • teveel dierlijke eiwitten (vlees)
  • teveel geraffineerde producten zoals suiker, koekjes, meelproducten
  • alcohol

Wanneer we dus teveel van deze voeding binnenkrijgen, nemen slechte bacteriën en schimmels de plaats in van de goede darmflora. Ze zetten onze voeding om in eigen eindproducten; gassen en stoffen als alcohol, ammoniak, scatoline, amine, indol, en fenol  – stoffen die giftig zijn voor het lichaam. Dit noemt men het rotten en gisten van voedsel. Giftige stoffen maken ons lichaam ziek. We krijgen niet alleen een slechtere weerstand, maar ook kwaaltjes die kunnen uitmonden in ziekte(s).

Het is dus van groot belang om je darmflora gezond te houden. Dit doe je in eerste instantie door gezond te eten en te drinken en jezelf niet bloot te stellen aan veel stress. En wanneer dit niet lukt omdat je een alcoholprobleem of eetstoornis hebt, je onder stress leeft, je medicijnen nodig hebt of omdat je darmen om andere redenen vol zitten met giftige stoffen, dan kan een klysma zeer behulpzaam zijn bij de ondersteuning van de innerlijke reinigende werking. Je helpt je lichaam bij de ondersteuning van het verwijderen van giftige stoffen uit je darmen. Doe je dit in combinatie met de inname van bitterzout, dan kun je dit proces versnellen.

naar thuiswinkel Lekker in m'n vel
naar thuiswinkel Lekker in m'n vel