1) Darmspoeling beginners
Wanneer je een darmspoeling thuis wilt gaan doen, zorg dan dat je voldoende tijd hebt vrijgemaakt en liefst ongestoord te werk kunt gaan. Een lekker muziekje, een warme badkamer en een ontspannen sfeer helpen je te ontspannen. Maak je niet druk over de werking van het klysma. De richtlijnen zijn bedoeld om je te ondersteunen, in principe kun je je eigen manier ontwikkelen. Ieder lichaam reageert anders, dus luister vooral goed naar je eigen lijf.
Een klysma is een instrument waarmee water via de anus in de endeldarm gebracht wordt om deze te reinigen. Andere woorden hiervoor zijn: enema, lavement en darmspoeling.
Benodigdheden bij klysma:
- klysma, hangend of staand
- water van lichaamstemperatuur
- toiletpapier
- water, zeep en handdoek
- kokosvet
- evt. latex handschoenen
Methode klysma: zittend op het toilet
Vul de klysma met water van een prettige temperatuur. Niet te heet, want dat geeft verbrandingen, maar ook niet te koud. Laat de lucht uit de slang en canule lopen door even het kraantje te openen. Vet de canule in voordat je deze probeert in te brengen. Het mondstuk, canule, wordt 3 centimeter in de anus geschoven (met de langere, rode, canule kun je tot 20 cm of 40 cm diep) en het water wordt door het openen van het kraantje naar binnen gelaten. Bepaal zelf de hoeveelheid, dat is voor iedereen anders. Wanneer het onplezierig wordt, sluit je het kraantje. Het water of klysmavloeistof komt in de darm terecht waar het (oude) ontlasting en afvalstoffen losweekt van de darmwand. Probeer daarom het water zo lang mogelijk binnen te houden.
Na 5-20 minuten krijg je aandrang en komt het naar buiten. Blijf dus in de buurt van een toilet of gebruik een toiletemmer, zodat je ook op andere plekken in huis kunt spoelen. Herhaal de procedure zolang als je dit nodig acht, meestal totdat het spoelwater schoon is.
2) Darmspoeling gevorderden
Een lekker muziekje, een warme badkamer en een ontspannen sfeer helpen je te ontspannen. Maak je niet druk over de werking van het klysma. De richtlijnen zijn bedoeld om je te ondersteunen, in principe kun je je eigen manier ontwikkelen. Ieder lichaam reageert anders, dus luister vooral goed naar je eigen lijf.
Benodigdheden darmspoeling:
- zeep en schone handdoek
- klysma met open bovenkant, gevuld met water op lichaamstemperatuur
- toiletpapier
- kokosvet
- wanneer er geen toilet in de buurt is, een toiletemmer
- prullenbak
- evt. latex handschoenen
Methode darmspoeling: liggend
Aandachtspunten:
– voorkom dat er lucht in de darmen komt, dus laat eerst wat water door het kraantje en canule weglopen
– de voorkeurshouding is liggend op de linkerzij met opgetrokken knieen. Als deze houding niet lukt, kun je op de rug liggen met opgetrokken knieen.
Werkwijze darmspoeling:
Ga op de zij of desnoods rug liggen, breng wat kokosvet aan op de canule en anus breng deze langzaam naar binnen. Open het kraantje en laat de vloeistof langzaam de darmen inlopen. De snelheid kan geregeld worden met het kraantje. Probeer de vloeistof zo lang mogelijk binnen te houden en leeg tot slot de darmen in toilet of toiletemmer. Herhaal deze handelingen totdat de vloeistof schoon eruit komt. Voor uitgebreide beschrijving; lees de handleiding.
Mogelijke problemen tijdens darmspoeling:
- het lukt niet de canule in te brengen: breng de canule met een draaiende beweging in.
- als je zittend een klysma uitvoert kan een harde canule pijnlijk zijn. Een flexibele canule geeft meer comfort.
- aambeien veroorzaken pijn bij inbrengen: ga zachtjes persen, waardoor de anus zich opent.
- er is bloedverlies tijdens inbrengen: stop de handelingen en waarschuw een arts.
- er onstaat aandrang bij het binnenlopen van de vloeistof: zucht enkele malen diep en probeer te ontspannen. Verlaag de inloopsnelheid met het kraantje.
- er ontstaan krampen tijdens het inbrengen: verwijder lucht uit de canule en adem diep om ontspanning te bewerken.
- de vloeistof gaat niet lopen: draai de canule of trek deze iets terug. Probeer nu opnieuw.
- vloeistof wordt niet binnen 1 uur uitgescheiden: waarschuw een arts.
Zie eventueel ook de pagina ‘vraag en antwoord’.
3) Darmspoeling kinderen
Soms is het nodig een klysma te geven aan uw kind. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer uw kind moeite heeft om te poepen. Met een ballonklysma of klisteerspuit kunt u water in de dikke darm brengen, waardoor de darm geprikkeld wordt en het ontlasten wordt gestimuleerd. De keuze tussen deze klysmasets wordt bepaald door de inhoudsmaat en het gebruiksgemak.
Probeer in alle gevallen aan uw kind uit te leggen wat u gaat doen en waarom. Immers, een klysma aan jezelf geven is veel minder vervelend dan een klysma ondergaan.