1) Tips voor het starten van een darmspoeling
Wil je thuis gaan starten met een darmspoeling? Lees hier wat je daar minimaal voor nodig hebt en welke producten een klysma meer comfortabel of effectiever kunnen maken. Lees vooral de pagina met uitleg over darmspoeling. Kies daarna welk klysma voor jou het beste is en of je er bitterzout bij wilt gebruiken.
Een darmspoeling zelf uitvoeren hoeft niet vervelend of moeilijk te zijn. Integendeel: het brengt je sterker in contact met je eigen lijf en helpt je te luisteren naar signalen die je lichaam je geeft. De pagina met vragen en antwoorden kan je alvast een idee geven waarmee je te maken kunt krijgen.
Tenslotte: wees je ervan bewust dat je lichaam iets kostbaars is. Ook je gezondheid. Gebruik de darmspoeling ter ondersteuning van je gezondheid en wanneer je twijfelt, raadpleeg dan een arts.
2) Algemene tips bij de darmspoeling
- Als je gaat liggen op de grond, gebruik dan bij voorkeur een campingmatje of yogamatje met daarop een of meerdere handdoeken. Je ligt redelijk comfortabel en je lichaam blijft op temperatuur.
- Wil je op hoogte gaan liggen dan kun je kiezen voor een bed in de buurt van de badkamer. Je kunt je beddengoed beschermen met onderleggers die niet kunnen doorlekken. Als alternatief zou je een brede plank op twee stoelen kunnen leggen. Bij voldoende ruimte kun je dan in de badkamer gaan spoelen. De plank zal tenminste 60 x 150 cm moeten zijn. Benen zijn immers opgetrokken.
- Houd tijdens het spoelen je bovenlijf bedekt en blijf ook sokken dragen. Je lichaam koelt tijdens het spoelen af en niets is zo oncomfortabel als een koud lichaam. Na de spoeling kun je jezelf weer opwarmen met warme kruidenthee. Vatathee is daarvoor heel geschikt.
- Ben je niet meer zo lenig, plaats het kraantje dan eens tussen twee stukken slang. Hiermee wordt de bediening gemakkelijker en hoef je minder te rekken en reiken.
- Uitgespoelde ontlasting ruikt altijd. Wanneer de ontlasting echt stinkt, dan is dat een signaal dat het eetpatroon verbeterd kan worden. Goed verteerde ontlasting is goed samenhangend, iets stevig, niet kleverig (kleeft niet aan de pot) en de kleur is bruin. Meer lezen…
- De darmflora is goed te herstellen door ondersteuning met probiotica. Hiermee kan gestart worden na de spoeling. Dit is overigens ook aan te raden na een antibioticakuur (aangezien darmflora hiervan uit balans raakt). Probiotica is er in capsule- of poedervorm.
- Accessoires voor de darmspoeling dienen altijd goed te worden nagespoeld met warm water. Als het daarna gedroogd wordt is het geschikt voor volgend persoonlijk gebruik. Wil je de materialen eens desinfecteren, gebruik dan een oplossing van 3% waterstofperoxide. Wees voorzichtig met huid en kleding! Verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
3) Darmspoeling op vakantie
Tijdens de vakantie ondergaat ons lichaam vele veranderingen; andere temperaturen, ander voedsel, meer of minder beweging, andere bacteriën etc. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we juist tijdens de vakantie te maken hebben met darmklachten als diarree en verstopping. Uiteindelijk lost dit zich vaak na de vakantie wel weer op, soms met hulp van medicatie. Met een opvouwbaar klysma is het echter heel gemakkelijk om zelf, tijdens je vakantie, je darmen te ‘managen’. Een klysma vul je met lauw water en hiermee spoel je je darmen. Een klysma stimuleert de darmwerking. Het is dus een zeer oud en praktisch hulpmiddel waardoor je veel ellende en medicatiekosten kunt besparen. Geen microlax meer nodig, maar standaard een klysmaset mee op reis!
Het klysma neemt erg weinig ruimte in je bagage en kan discreet meegenomen worden. Zie de foto.
4) Klysmavloeistoffen / klysmarecepten
In een klysmaset wordt over het algemeen alleen water gebruikt. Dit is het meest geschikt om mee te starten als beginner. Maar er zijn alternatieven:
- Waterklysma (klysma met kraanwater of bronwater). Dit is de meest gebruikte vloeistof voor klysma’s. Gewoon kraanwater volstaat, desgewenst gefilterd en gekookt om opname van zware metalen tegen te gaan. Te heet water geeft inwendige verbrandingen, te koud water veroorzaakt krampen in de darmen. Let er dus goed op dat je water van lichaamstemperatuur gebruikt, het is belangrijk dat je je goed kunt ontspannen.
- Kruidenthee-klysma. Maak op de gebruikelijke manier een kruidenthee. Dit kun je doen met theezakjes of losse thee. In het laatste geval zul je het water na het trekken even moeten filteren. Laat de kruiden ongeveer 10 minuten in het water trekken. Daarna de thee laten afkoelen tot net boven lichaamstemperatuur. Vul daarna het klysma met de thee. Neem bijvoorbeeld kamillethee, dat is rustgevend, brandnetelthee is zuiverend.
- Koffieklysma. Het drinken van koffie werkt voor het lichaam vervuilend, maar een klysma van koffie kan juist ondersteunend werken bij de reinigende werking en zo een natuurlijke stoelgang bevorderen. Het is een oude methode die dateert van zo’n 100 jaar geleden.Kook 4 a 5 koppen (gezuiverd) water en voeg daaraan 3 a 4 eetlepels koffie toe. Roer goed en laat dit een kwartier trekken. Gebruik ongemalen bittere, biologische koffiebonen met caffeine. Robusta-bonen zijn beter dan Arabica-bonen en kies de lichtste branding (dus geen ‘dark roasted’, omdat daar minder caffeine in zit). Maal de koffie zelf, liefst zo kort mogelijk voor de spoeling. Filter de koffie na het trekken en gebruik bij voorkeur een metalen filter en zeker geen gebleekt papieren filter. Hiermee komen de bleekmiddelen in de koffie en darmen. Alle toxines moeten juist verwijderd worden uit de darm.Dit is één van de oudste klysmarecepten ter wereld en wordt gebruikt ter ondersteuning van de reinigende werking van de lever. Omdat het lichaam de koffie als vreemde vloeistof herkent, zal deze de lever aanzetten tot extra activiteit, waarmee de lever ondersteunt wordt bij het ontdoen van opgeslagen afvalstoffen. Deze vloeistof zorgt dus voor een grotere detox van het lichaam dan met alleen water. Dit klysma heeft een heftiger effect op het lichaam en is niet aan te raden voor beginners. Meer lezen…